A może limonka? Czyli co zdrowego w zielonym owocu

Redakcja IUVENIS - 18.12.2017
72

A może limonka? Czyli co zdrowego w zielonym owocu

Limonka, choć w naszym kraju nie cieszy się tak dużą popularnością jak cytryna, ma swoich zwolenników. Jest nie tylko świetnym dodatkiem do potraw i napoi, ale też źródłem mnóstwa wartości odżywczych.


Nie zaskakuje z pewnością fakt, że limonka, jako owoc z rodziny cytrusowa tych, to bogate źródło witaminy C. Jednak oprócz tego w swoim składzie zawiera także witaminę A oraz witaminy z grupy B, odpowiadające przede wszystkim za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Mniejszym walorem limonki jest zawartości miedzi, wapnia oraz żelaza, które odpowiada za około 5% dziennego zapotrzebowania.

Bioflawonoidy

To związki chemiczne obecne w witaminie C. Jak łatwo się domyślić, wpływają ogólnie na ochronę zdrowia, spełniając szereg pożytecznych funkcji. Wykazują m.in. działanie przeciwzapalne oraz przeciwutleniające. Dzięki temu nie tylko hamują proces starzenia się komórek, ale wpływają na zmniejszenie wystąpienia niektórych chorób nowotworowych.

Bioflawonoidy dodatkowo uszczelniają naczynia krwionośne. Aktywizują też rozkurcz mięśni gładkich naczyń krwionośnych, przewodu pokarmowego oraz dróg moczowych i żółciowych. Jak podaje portal Interia.pl, te związki chemiczne usprawniają usuwanie toksyn oraz nadmiaru wody z organizmu.

Dla poprawy trawienia najlepiej jest spożywać z rana szklankę wody z wymieszanym sokiem z połowy limonki. To pozytywnie wpłynie na trawienie oraz oczyści organizm. Warto więc wprowadzić do swojej diety ten owoc, pochodzący najprawdopodobniej z rejonów Południowo-Wschodniej Azji.

Comments

comments

72
Komentarze
Sonda

Czy należysz do lokalnego Klubu Seniora??

Loading ... Loading ...