Czym jest pierzga i jak wspomaga nasz organizm?

Redakcja IUVENIS - 14.11.2017
196

Czym jest pierzga i jak wspomaga nasz organizm?

Na rynku znajduje się wiele suplementów diety i środków, których głównym zadaniem jest poprawa funkcjonowania naszego organizmu. Jednak pierzga wśród nich jest mało znana, choć jej właściwości są niezwykle cenne dla zdrowia.

Jak powstaje?

Pierzga pszczela to przetworzony przez pszczoły pyłek kwiatowy. Proces jego przemiany zaczyna się już przy zbieraniu pyłku, kiedy to pszczoła zwilża go swoją śliną, aby móc go zlepić i przetransportować do ula. Za sprawą enzymów, znajdujących się w ślinie pszczoły, po upchnięciu pyłku w ulim plastrze, następuje tzw. fermentacja mlekowa. W takiej formie pyłek jest głównym pożywieniem w okresie jesienno-zimowym pszczelej matki i młodych osobników. Najciekawsze jest to, że pszczoły spożywające pierzgę żyją dłużej od innych owadów, żyjących w tym samym ulu. Może to wynikać z właściwości mleczka pszczelego, które uznawane jest za eliksir młodości.

Pierzga nie jest niczym innym, jak mieszanką pyłku kwiatowego, miodu i enzymów, znajdujących się w ślinie pszczoły. Pod wpływem fermentacji mlekowej białka pyłku ulegają rozpadowi na peptydy i aminokwasy, wzrasta również zawartość cukrów prostych, czyli nośnika łatwo przyswajalnej energii. Większa ilość kwasu mlekowego z kolei odpowiada za zabezpieczenie przed zepsuciem.

Cenne źródło witamin

Ze względu na proces wytwarzania pierzgi jest ona cennym źródłem witamin. Zawiera w sobie zarówno witaminę C, jak i B1, B2, B3, B6, B7, B12, A, K, E, czy też witaminę D. Oprócz tego jest źródłem mikro- i makroelementów, wspomagających funkcjonowanie naszego organizmu. Wśród nich znajdują się magnez, żelazo, miedź, cynk, potas, fosfor, czy też sód. Zaletą pierzgi jest również to, że w porównaniu z pyłkiem kwiatowym zawiera mniej białek i tłuszczów.

Taka dawka ważnych dla naszego organizmu składników wpływa pozytywnie na zdrowie. Przede wszystkim poprawia odporność, dodatkowo wspomaga też leczenie farmaceutykami. Wpływa pozytywnie na nasz system nerwowy, dzięki czemu pierzga często jest wykorzystywana przy walce z depresją. Jednak oprócz tego wzmacnia kreatywne myślenie, poprawia koncentrację i pamięć.

Układ pokarmowy a pierzga

Ze względu na swoje właściwości pierzga często jest wykorzystywana w apiterapii, czyli leczeniu za pomocą produktów pszczelego pochodzenia. Jednym z zastosowań jest chociażby reagowanie na problemy układu pokarmowego. Pierzga poprawia trawienie, a także posiada właściwości przeciwbakteryjne, co z kolei  pozwala na korzystanie z niej w okresie obniżonej odporności. Działa również odtruwająco i ochronnie, pomaga w oczyszczaniu wątroby. Kolejnym z wielu zastosowań jest walka z podwyższonym cholesterolem we krwi. Wykazuje również właściwości przeciwmiażdżycowe ze względu na ograniczanie ilości lipidów, a także wspiera serce.

Stosowanie pierzgi

Dzienna dawka pierzgi dla osoby dorosłej powinna wynosić około 30-40 gram. Wystarczy łyżkę preparatu rozpuścić w wodzie i zostawić na 10 godzin, co spotęguje jej działanie. Można przed snem przygotować odpowiednią miksturę, aby rano wypić ją na czczo. Po około miesiącu należy zrobić przerwę w jej stosowaniu na kolejny miesiąc. Cena pierzgi to koszt około kilkudziesięciu złotych na pół kilograma, jednak taka ilość wystarczy na miesięczną kurację. Jest to z pewnością jedna z najlepszych inwestycji we własne zdrowie.

Comments

comments

196
Komentarze
Sonda

Czy należysz do lokalnego Klubu Seniora??

Loading ... Loading ...