Jarmuż pod lupą – czy rzeczywiście warto go jeść?

Redakcja IUVENIS - 04.12.2017
243

Jarmuż pod lupą – czy rzeczywiście warto go jeść?

Choć w Polsce jego popularność nie jest zbyt oczywista, na całym świecie jarmuż coraz częściej pojawia się na stołach. A to za sprawą jego prozdrowotnych właściwości. Ile w tym prawdy?

Przede wszystkim jarmuż jest kojarzony z właściwościami antynowotworowymi oraz pozytywnym wpływem na układ sercowo-naczyniowy. Jako warzywo, będące odmianą kapusty, posiada dużą zawartość białka, błonnika oraz witamin C i K. Dodatkowo jest źródłem soli mineralnych, głównie wapnia i potasu. Jarmuż posiada zatem wiele atrakcyjnych składników odżywczych, jednak czy jego działanie faktycznie ma wpływ przede wszystkim na serce i krążenie?

Koreańscy naukowcy już w 2008 roku postanowili sprawdzić, jak owe warzywo działa na mężczyzn z hipercholesterolemią. Jest to choroba, w której obserwuje się zwiększoną zawartość cholesterolu w osoczu. Jak podaje portal medycyna praktyczna, w badaniu udział wzięły 32 osoby płci męskiej, które przez 3 miesiące codziennie spożywały 150 ml soku z jarmużu. Wyniki potwierdziły pozytywny wpływ jarmużu na obniżenie zawartości cholesterolu o 10%.

Jednak dopiero w 2015 roku przeprowadzone zostały kolejne badania, tym razem dotyczące nadciśnienia tętniczego. Koreańscy naukowcy tym razem zaprosili do udziału 86 chorych, którym doskwierały problemu z układem sercowo-naczyniowym. Przez 6 tygodni wypijali oni 300 mln soku z jarmużu. Po tym okresie badacze zaobserwowali znaczący spadek ciśnienia tętniczego. Dodatkowo u części badanych o genotypie GST T1 zaobserwowano zmniejszenie stężenia glukozy.

Co z przeciwnowotworowym działaniem?

Tu naukowcy również potwierdzili właściwości jarmużu, który zawiera dużą ilość sulforafanu, wykazującego działanie przeciwnowotworowe. Pełni on funkcję ochronną, pozwalającą zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka. Co ciekawe, jego rola nie ogranicza się tylko do działania profilaktycznego – według różnych badań, przeprowadzonych na przestrzeni lat, jarmuż wspiera leczenie raka na różnych etapach.

Warto jednak pamiętać, że jarmuż pozostaje jednym z elementów diety, która powinna być przede wszystkim zrównoważona. Jego pozytywne działanie będzie miało zdecydowanie lepszy efekt, kiedy zadbamy też o inne aspekty zdrowego odżywiania. Faktem jednak jest, że jego właściwości zostały już potwierdzone naukowo, w związku z tym warto wprowadzić go na stałe do diety.

Comments

comments

243
Komentarze
Sonda

Czy należysz do lokalnego Klubu Seniora??

Loading ... Loading ...