Kawa rozpuszczalna – sama chemia, czy jednak kawa?

Redakcja IUVENIS - 09.01.2018
70

Kawa rozpuszczalna - sama chemia, czy jednak kawa?

Kawa rozpuszczalna jest traktowana jak napój kawo podobny, zawierający właściwie tylko chemię. Czy rzeczywiście jej skład nie ma nic wspólnego z ziarnami kawy?


Wbrew powszechnemu przekonaniu, kawa rozpuszczalna wcale nie jest chemicznym wynalazkiem, który nawet koło kawy nie leżał. O właściwościach prozdrowotnych czarnego napoju pisaliśmy już wcześniej, jednak dzisiaj przyjrzymy się tylko i wyłącznie kawie rozpuszczalnej. Pierwszą z najważniejszych informacji jest ta, że rozpuszczalna faktycznie jest przygotowywana z ziaren kawy. Są one najpierw palone, później mielone i parzone, następnie są poddawane dalszej obróbce. Polega ona na całkowitym odparowaniu wody, dzięki czemu pozostaje sam proszek, który nazywamy kawą rozpuszczalną. Wysuszone kryształki kawy po zalaniu wrzątkiem rozpuszczają się całkowicie, pozwalając nam delektować się jej delikatnym smakiem.

Co warto wiedzieć, przepisy dotyczące etykietowania produktów jasno stwierdzają, że produkt nazwany kawą rozpuszczalną musi być czystą kawą. Mit o chemicznym składzie rozpuszczalnej jest więc całkowicie nieprawdziwy, a różnica pomiędzy nią a sypaną czy z ekspresu dotyczy sposobu przygotowania i przechowywania ziaren.

Zła sława kawy rozpuszczalnej

Traktowana jest jako produkt gorszej jakości. I choć wytwarzana jest z ziaren kawy, to konsument nie ma wpływu na to, jakiej są one jakości. Nie podawana jest również informacja na ten temat, a często zdarza się, że kawa rozpuszczalna została przygotowana z gorszych ziaren. To jeden z powodów, dla których rozpuszczalna uznawana jest za gorszy produkt od pozostałych rodzajów kaw.

Przez masową produkcję z wykorzystaniem ziaren gorszej jakości, kawa rozpuszczalna ma mniej intensywny smak. Warto też zaznaczyć, że zawartość kofeiny również jest niższa niż kawa sypana czy z ekspresu. Rozpuszczalna ma jednak swoje zalety.

Więcej składników mineralnych

Główną zaletą kawy rozpuszczalnej jest większa ilość składników mineralnych niż w kawie naturalnej. Dzięki obróbce rozpuszczalna jest bogata m.in. w wapń, cynk i magnez. Liczba antyoksydantów również jest większa niż w zwykłej kawie, co zmniejsza ryzyko mutacji komórek, a co za tym idzie, zmniejsza się ryzyko zachorowania na raka. Należy jednak pamiętać, że mleko zmniejsza właściwości antyoksydacyjne kawy rozpuszczalnej.

Kawa rozpuszczalna zawiera jednak szczawiany, które mogą prowadzić np. do powstania kamicy szczawianowej. Zawartość tych związków jest jednak porównywalna z zawartością w herbacie. Kawa rozpuszczalna nie jest więc złym produktem, bazującym na szkodliwej chemii. Choć ze względu na obróbkę może zawierać niekorzystne substancje i związki, to jednak każdy z produktów może mieć podobny wpływ na nasze zdrowie. Najważniejsza jest jednak zawartość kofeiny, która nie tylko pozytywnie wpływa na pracę układu sercowo-naczyniowego, ale zmniejsza również ryzyko zachorowania na choroby neurodegeneracyjne. Te same właściwości wykazuje również kawa zwykła, czy herbata, choć zawartość kofeiny jest w nich większa. Nie zmienia to faktu, że kawa rozpuszczalna powinna przestać być traktowana jak sama chemia, bo w istocie jest po prostu ziarnami kawy, podanymi w innej niż tradycyjna formie.

Na podstawie: http://zdrowie.radiozet.pl/Dieta/Czy-kawa-rozpuszczalna-jest-niezdrowa

Comments

comments

70
Komentarze
Sonda

Czy należysz do lokalnego Klubu Seniora??

Loading ... Loading ...