Naturalne antybiotyki w walce o nasze zdrowie

Redakcja IUVENIS - 11.12.2017
9

Naturalne antybiotyki w walce o nasze zdrowie

Sezon na grypę uważamy za otwarty. Niskie temperatury, zimny wiatr, deszcz ze śniegiem – to tylko niektóre aspekty zimowej aury za oknem. Bardzo łatwo się przeziębić, a domowa apteczka pęka zazwyczaj w szwach od różnego rodzaju specyfików. A przecież dysponujemy naturalnymi antybiotykami.


Każdy z nas ma własne sposoby w walce z przeziębieniem, jednak z pewnością nie raz zetknęliśmy się ze sformułowaniem „naturalne antybiotyki”. Mowa o produktach, które w swoim składzie mają substancje odpowiadające za wzmocnienie odporności, zabijanie bakterii i wirusów, czy też przyspieszenie regeneracji. Kilka z nich wręcz na stałe znajduje się w naszej diecie.

Miód

Wspomaga walkę z wirusami, a przede wszystkim działa osłonowo. Ma właściwości bakteriobójcze, a zestaw witamin wspomaga pracę organizmu (A, B1, B2, B6, B12 oraz witamina C). Miód wspomaga też pracę serca dzięki zawartości acetylocholinie i potasu. Duża wartość odżywcza wspomaga regenerację oraz powrót do zdrowia. Miód jest też wskazany dla osób znajdujących się w grupie ryzyka miażdżycowego, dodatkowo obniża też ciśnienie tętnicze krwi.

Czosnek

Do stosowania profilaktycznego oraz leczniczego. Według naukowców zapobiega infekcjom wirusowym układu oddechowego, pomaga też je zwalczać. Regularne spożywanie pomaga zwalczać drobnoustroje, mobilizując organizm do walki  z nimi. Co ciekawe, czosnek ma też właściwości przeciwzakrzepowe, podobne do aspiryny, dzięki czemu chroni przed udarem i zawałem. Warto więc stosować go na co dzień w swojej kuchni, wystarczy jeden ząbek, aby zmniejszyć ryzyko zachorowania.

Cebula

Kto z nas nie zna syropu z cebuli, który był najlepszym z możliwych specyfików do leczenia suchego kaszlu. Jego główną zaletą było wytwarzanie śluzu, dzięki któremu łatwiej  jest odkrztusić wydzielinę. Sama cebula jest natomiast bogata w substancje bakteriobójcze oraz witaminę C, wzmacniającą odporność. Regularne spożywanie tego warzywa przyczynia się też do zmniejszenia ryzyka zachorowania na niektóre nowotwory, np. raka jelita grubego. Podobnie też jak czosnek, cebula zapobiega powstawaniu zakrzepów i obniża poziom cholesterolu. Zawiera również hormon roślinny, zapobiegający pojawianiu się i rozwojowi cukrzycy.

Chrzan

Ten przysmak rzadko kojarzy się z naturalnym antybiotykiem, a jednak bardzo dobrze wspomaga leczenie. Jego właściwości antybakteryjne pomagają zwalczać choroby, a duża zawartość witaminy C wzmacnia odporność. Najlepiej jednak jest spożywać surowy, nieprzetworzony chrzan, dzięki czemu nie straci on swoich właściwości.  Wspomoże też w walce z infekcjami dróg oddechowych. Z kolei sposobem na zatkane zatoki jest wdychanie olejków eterycznych unoszących się nad świeżo utartym chrzanem.

Są to najpopularniejsze antybiotyki, które są właściwie dostępne w większości polskich domów. Ich naturalne właściwości świetnie się sprawdzą w przeziębieniu i grypie, a regularne zażywanie tych składników ma świetne działanie na pracę organizmu. Warto oczywiście też pamiętać o cytrynie, której zawartość witaminy C świetnie wesprze nas w mroźne, wietrzne dni.

Comments

comments

9
Komentarze
Sonda

Czy należysz do lokalnego Klubu Seniora??

Loading ... Loading ...