Przekąski na Sylwestra- chrupiące nuggetsy z sosem czosnkowym

Redakcja IUVENIS - 27.12.2017
3

Przekąski na Sylwestra- chrupiące nuggetsy z sosem czosnkowym

Nieuchronnie zbliża się koniec roku, który zwiastuje nadejście nowego, nieraz wyczekiwanego. Ostatnia noc w roku jest zazwyczaj pełna radości w gronie znajomych. Zaskocz ich, przygotowując przepyszne nuggetsy z sosem czosnkowym.


Ich chrupiąca panierka przypadnie do gustu każdego smakosza, a dzięki zapiekaniu w piekarniku będą zdrowsze niż smażone na głębokim tłuszczu. Do przygotowania nuggetsów potrzebujemy:

Podwójny filet z piersi z kurczaka

1 szklankę mleka

0,5 szklanki mąki

1 jajko

Sól

Pieprz

Papryka słodka

Papryka ostra

2,5 szklanki płatków kukurydzianych

Oliwa z oliwek

Na sos czosnkowy:

200 g gęstej śmietany 12%

2 łyżki majonezu

1 ząbek czosnku

Sól

Pieprz

Zaczynamy od oczyszczenia filetów, które następnie kroimy w drobne kawałki. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik na 200 stopni, a blachę wykładamy papierem do pieczenia. Płatki kukurydziane kruszymy bądź mielimy chwilę w melakserze. W osobnej misce mieszamy mleko, mąkę, jajko oraz przyprawy, po czym obtaczamy w powstałej masie kurczaka. Gdy piekarnik już się nagrzeje, mięso obtaczamy ponownie, tym razem w płatkach kukurydzianych, i wykładamy na blachę. Pieczemy około 15 minut.

W tym czasie możemy przygotować sos czosnkowy. Do małej miseczki wlewamy śmietanę, dodajemy majonez oraz sól i pieprz. Ząbek czosnku wyciskamy do miski i wszystko razem mieszamy. Jeśli czegoś brakuje do smaku, doprawiamy ponownie.

Po wyciągnięciu kurczaka z piekarnika wykładamy go na talerzyk, serwując razem z sosem czosnkowym. Nuggetsy możemy podawać na ciepło oraz na zimno, a goście doceniają je w każdej wersji.

Comments

comments

3
Komentarze
Sonda

Czy należysz do lokalnego Klubu Seniora??

Loading ... Loading ...