Przekąski na Sylwestra – jajka faszerowane pieczarkami

Redakcja IUVENIS - 29.12.2017
80

Przekąski na Sylwestra – jajka faszerowane pieczarkami

Na sylwestrowym stole nie może zabraknąć pysznych i treściwych przekąsek. Jajka faszerowane są jednym pieczarkami są jednym z pomysłów, które możemy wykorzystać.


I choć sposobów faszerowania jest wiele, to dziś przedstawiamy przepis z pieczarkami. Jest on prosty do wykonania, a jajka faszerowane są treściwym przysmakiem, który przyda się na domówce. Do przygotowania tej przekąski potrzebujemy:

8 jaj

6 średniej wielkości pieczarek

2 ząbki czosnku

Natka pietruszki

2 ogórki korniszone

1 łyżka majonezu

2 łyżki jogurtu naturalnego

Sól

Pieprz

Chilli

Najpierw gotujemy jajka na twardo, które następnie obierzemy ze skorupki. W międzyczasie siekamy drobno pieczarki i podsmażamy z wyciśniętym czosnkiem na oliwie, dodając pieprzu i soli. Smażymy aż do momentu, kiedy odparuje nadmiar wody, po czym pozostawiamy do ostygnięcia. Z pęczka natki pietruszki odkładamy kilka listków, które posłużą nam do ozdoby, resztę drobno siekamy, to samo robimy z ogórkiem. Ugotowane jajka przekrajamy na pół, wydrążając z nich żółtka, którego przydadzą nam się do farszu.

W osobnej misce umieszczamy podsmażone pieczarki, żółtka, ogórki, posiekaną natkę pietruszki, majonez i jogurt. Wszystko mieszamy i sprawdzamy smak – jeśli jest taka potrzeba, dodajemy soli oraz pieprzu. Wydrążone połówki jajek napełniamy farszem, posypujemy odrobiną chilli i przyozdabiamy listkami natki. Tak podane jajka faszerowane pieczarkami będą świetnie prezentować się na stole, a ich smak spodoba się naszym sylwestrowym gościom.

źródło: Facebook – grupa Tapenda

Comments

comments

80
Komentarze
Sonda

Czy należysz do lokalnego Klubu Seniora??

Loading ... Loading ...