Przekąski na Sylwestra – pyszne, zdrowe, smaczne sushi

Redakcja IUVENIS - 28.12.2017
107

Przekąski na Sylwestra – pyszne, zdrowe, smaczne sushi

Wśród propozycji przekąsek sylwestrowych rzadko pojawia się sushi. Ta potrawa japońskiego pochodzenia świetnie się jednak sprawdza na imprezach w gronie znajomych.


Sushi jest nie tylko zdrowe, ale i smaczne, będzie to z pewnością powiew świeżości wśród codziennego menu.  Choć wydaje się to niezwykle skomplikowana potrawa, to jednak każdy może ją zrobić we własnym domu. Do przygotowania potrzebujemy:

Do ryżu:

0,5 kg ryżu krótkoziarnistego, klejącego się

7 łyżek octu ryżowego

4 łyżki cukru

Szczypta soli

Składniki:

Wasabi

Sos sojowy

Nori (prasowane wodorosty)

4 krewetki

Filet łososia

4 paluszki krabowe

Przybory:

Mata bambusowa do rolowania

Ostry nóż bez ząbków

Drewniana miska

Zaczynamy przygotowania od ryżu, który płuczemy pod bieżącą wodą mieszając aż do momentu, aż uzyskamy przejrzystą wodę. Po wypłukaniu zostawiamy go do namoczenia na 30 minut. Po tym czasie ponownie płuczemy ryż i zalewamy go najlepiej wysokiej jakości wodą w proporcji 1:1.2 (więcej wody). Gotujemy wszystko na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut do całkowitego odparowania wody. Po ugotowaniu zostawiamy go na kolejne 15 minut w przykrytym garnku.

W międzyczasie robimy sos do ryżu. Na każde pół kilograma potrzebujemy 7 łyżek octu ryżowego, 4 łyżki cukru oraz szczyptę soli. Mieszamy wszystko w małym garnku i trzymamy na gazie do całkowitego złączenia się składników. Co bardzo ważne, nie doprowadzamy do wrzenia, należy więc cały czas pilnować sosu. Gdy już jest gotowy, dolewamy go do ryżu, delikatnie mieszając, następnie przekładamy wszystko do drewnianej miski. Ryż musi dokładnie ostygnąć, gdy będzie ciepły, nori (prasowane wodorosty) nasiąknie wodą z ryżu, co utrudni nam zadanie.

Nigiri z krewetką i łososiem

Nigiri to najstarsza forma sushi i najłatwiejsza w przygotowaniu. Krewetki oraz część łososia świetnie się przy tym sprawdzają. Mięso powinno być oczyszczone i pokrojone na małe kawałeczki 2×5 cm, nie grubsze niż 0,5 cm. Przygotowany ryż jest niezwykle klejący, dlatego w trakcie przygotowania należy często moczyć ręce, uważając jednak, aby ryż za mocno nie nasiąknął. Bierzemy niewielką ilość ryżu i formujemy go w małe wałki 4×1 cm. Czubek smarujemy małą ilością wasabi, następnie kładziemy na to kawałek łososia bądź krewetki. Tak powstaje nigiri. Jeśli ostatni składnik nie chce się trzymać, możemy go przywiązać delikatnie do ryżu cienkim kawałeczkiem nori.


Maki z łososiem i paluszkiem krabowym

Teraz przyda nam się mata bambusowa do zawijania. Maki to małe roladki otoczone nori. Aby je zawinąć, należy na macie wyłożyć pasek sprasowanych wodorostów, na który następnie wykładamy niewielką ilość ryżu. Nie może go być za dużo, gdyż będzie to skutkowało trudnościami z zawijaniem. Na ryżu układamy małe kawałki łososia bądź paluszków krabowych. Najbardziej oddaloną krawędź nori smarujemy delikatnie wasabi, po czym zawijamy wszystko z pomocą maty bambusowej, jak widać na przykład na nagraniu Moje Gotowanie:

 

Tak zrolowane maki tniemy delikatnie ostrym nożem na niezbyt grube kawałki, aby przygotować porcję na raz.

Są to podstawowe wersje sushi, możemy dodawać do niego awokado, ogórka, czy nawet węgorza. Przygotowane sushi podajemy wraz z sosem sojowym do maczania. Tak ciekawa przekąska na imprezie sylwestrowej zaintryguje znajomych.

Comments

comments

107
Komentarze
Sonda

Czy należysz do lokalnego Klubu Seniora??

Loading ... Loading ...