Przepis świąteczny – czerwony barszcz wigilijny

Redakcja IUVENIS - 13.12.2017
203

Przepis świąteczny - czerwony barszcz wigilijny

W wielu polskich domach jest to pierwsza potrawa, która trafia na wigilijny stół. I trzeba też przyznać, że ile domów, tyle sposób przyrządzania czerwonego barszczu wigilijnego.


Niezależnie od tego, czy zjadamy go z uszkami, czy z pierogami, barszcz jest podstawą tej przepysznej, wigilijnej potrawy. Aby go przygotować, potrzebujemy:

na wywar warzywny :

2 litry wody

1 marchew

1 korzeń pietruszki

Około 30 g pora

1 cebula

Około 60 g korzenia selera

3 ząbki czosnku

6 ziaren ziela angielskiego

1,5 listka laurowego

na wywar grzybowy :

20 g suszonych grzybów

600 ml wody

na barszcz czerwony :

800 g buraków czerwonych (przed obraniem)

2 łyżki stołowe soku z cytryny

0,5 łyżeczki papryki słodkiej

0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego

szczypta pieprzu czarnego

szczypta ostrej papryki

sól

Zacznijmy od wywaru grzybowego. Najpierw zalewamy suszone grzyby zimną wodę i pozostawiamy na noc do nasączenia. Następnie gotujemy w garnku tę wodę z grzybami przez około godzinę, aż do momentu zagotowania. Aby maksymalnie wydobyć smak grzybów najlepiej jest gotować wodę pod przykryciem na małym ogniu. Po zagotowaniu odcedzamy grzyby, które możemy później wykorzystać np. do farszu na pierogi.

Wywar warzywny

Możemy zacząć go przygotowywać w tym samym czasie co wywar grzybowy. Warzywa obieramy, kroimy, a następnie wrzucamy do garnka z 2 l wody. Do wywaru dodajemy dla smaku ziele angielskie oraz listek laurowy. Całość gotujemy przez około 40 min., również na małym ogniu pod przykryciem. Na końcu odcedzamy warzywa, a powstały wywar będzie podstawą naszej zupy, który wymieszamy z wywarem grzybowym.

Przechodzimy do buraków.  Surowe obieramy ze skórki, po czym ścieramy na tarce. W jednym garnku umieszczamy je wraz z wywarami warzywnym i grzybowym. Doprawiamy przyprawiamy, po czym wstawiamy garnek na gaz, powolutku gotując pod przykryciem. Przed zakończeniem gotowania, po około 30 min., sprawdzamy smak. Jeśli czegoś brakuje, dodajemy według własnego uznania.

Aby otrzymać czystą formę barszczu, wystarczy odcedzić buraki. Intensywny kolor, a także przyjemny, głęboki smak z pewnością zachwycą naszych wigilijnych gości.

Comments

comments

203
Komentarze
Sonda

Czy należysz do lokalnego Klubu Seniora??

Loading ... Loading ...