Przepis świąteczny – Karp smażony wigilijny

Redakcja IUVENIS - 15.12.2017
109

Przepis świąteczny – Karp smażony wigilijny

Kolejną propozycją na Wigilię jest karp smażony w panierce. Ta ryba jest kolejną tradycją na wigilijnym stole, kultywowaną przez Polaków.


Choć są różne sposoby podawania karpia, dziś przedstawiamy rybę w panierce, którą najlepiej podawać na ciepło. Dla właściwego smaku najlepiej pozostawić karpia w marynacie na dobę przed Wigilią. Do stworzenia potrawy potrzebujemy:

Baza z marynatą:

  • 2 ładne karpie
  • 1 op. pieprzu ziołowego
  • 1 kg cebuli
  • 2 cytryny
  • sól, pieprz czarny świeżo mielony

Do smażenia:

  • olej
  • jajka
  • bułka tarta
  • mąka
  • pieprz oraz sól dla smaku w niewielkiej ilości

Przygotowania rozpoczynamy od oczyszczenia karpia, następnie kroimy go w tzw. dzwonka (2-3 cm). Następnie kroimy cebulę w krążki, a cytrynę w plastry. Nacieramy rybę przyprawami oraz wcześniej przygotowaną cytryną. W garnku, najlepiej kamionkowym, układamy naprzemiennie cytrynę z cebulą z karpiem pomiędzy. Tak przygotowaną rybę odstawiamy do lodówki, najlepiej na dobę.

Gdy przystępujemy do ostatecznych przygotowań, rozbijamy jajka na talerz głęboki. Przyprawy mieszamy z mąką. Wyciągniętego z marynaty karpia najpierw obtaczamy mąką, następnie maczamy w jajku, a na koniec obtaczamy w bułce tartej. Tak przygotowaną rybę wrzucamy na rozgrzany olej na mały ogień. Gdy karp będzie miał złocisty kolor z obu stron, ściągamy go z gazu.

Na stole wigilijnym tak przygotowana potrawa będzie wyśmienicie prezentować się w zielonych liściach z kawałkami cytryn. Goście z pewnością docenią wyśmienity smak i zapach karpia, który zawdzięczać będzie marynacie. Smacznego!

źródło: wikimedia commons

 

Comments

comments

109
Komentarze
Sonda

Czy należysz do lokalnego Klubu Seniora??

Loading ... Loading ...