Przepis świąteczny - Pierogi z grzybami na wigilijnym stole
Przedświąteczny czas to przede wszystkim przygotowania do Wigilii, obejmujące również pichcenie. Wszelkiego rodzaju smakołyki i przysmaki, jakie znajdą się na wigilijnym stole, przygotowywane są nieraz na kilka dni przed „godziną zero”.
Jednym z pomysłów na świąteczną potrawę znajdziemy na portalu ekuchareczka.pl, gdzie podany jest wyśmienity przepis na pierogi z grzybami. Pierwszą z poruszanych kwestii jest odwieczny dylemat – ciasto na pierogi z jajkiem, czy bez? Okazuje się, że aby ciasto nabrało właściwej elastyczności, najlepiej jest dodać jajko do mąki pszennej. Istotna też jest grubość rozwałkowanego ciasta – aby uniknąć wydłużającego się czasu przeżuwania przy spożywaniu należy rozwałkować je cieniutko.
Do przygotowania około 50 pierożków potrzebujemy:
– 3 szklanki mąki
– 1 jajo
– 2/3 szklanki wody
– dwie szczypty soli
Farsz: 300 g mrożonych borowików lub innych grzybów oraz 10g suszonych grzybów, mała cebula, sól, pieprz, dwie łyżki masła klarowanego.
Zaczynamy od przygotowania ciasta – mieszamy mąkę, wodę, sól oraz jajko. Po wyrobieniu ciasta tak, aby było sprężyste i elastyczne, zostawiamy je na paręnaście minut w folii. W międzyczasie przygotowujemy farsz. Rozmrażamy grzyby, a te wysuszone nasączamy we wrzątku. Na klarowanym maśle podsmażamy cebulę, po czym dodajemy grzyby i przyprawy – wystarczy sól i pieprz w odpowiedniej ilości. Całość dusimy na małym ogniu przez około 20 min.
Teraz wracamy do ciasta – rozwałkowujemy je, a następnie wycinamy za pomocą szklanki. Najlepsza wymiarowo jest szklanka do whisky, dzięki której krążki osiągają najlepszy rozmiar. Do każdego z nich nakładamy łyżeczkę farszu, po czym zalepiamy ciasto.
Surowe pierożki wrzucamy na 3-5 min do osolonej, wrzącej wody. Gdy zaczynają wypływać, możemy je wyciągnąć. Najlepiej smakować będą na wigilijnym stole, gdy wcześniej je podsmażymy na maśle i przyozdobimy cebulką. Tak przygotowane wigilijne smaki z pewnością zachwycą członków naszej rodziny.
Comments
