Przepis świąteczny – pyszna sałatka jarzynowa

Redakcja IUVENIS - 20.12.2017
143

Przepis świąteczny – pyszna sałatka jarzynowa

Na polskich stołach wśród tradycyjnych potraw wigilijnych znajduje się sałatka jarzynowa. Jej smak niezmiennie kojarzy się ze świąteczną atmosferą.


Każdy ma swój własny sposób przygotowania, wszystko zależy od naszych przyzwyczajeń smakowych. Sałatka jarzynowa w poniższym przepisie nie zawiera np. selera czy pietruszki, choć jeśli ktoś lubi, może je dodać. Przepis jest niezwykle prosty, a najlepszymi dodatkami do sałatki są wędliny oraz np. ćwikła z chrzanem. Do przygotowania dużej porcji potrzebujemy:

Około 1,5 kg ziemniaków

10-12 jaj

2 duże słoiki mieszanki groszku i marchewki

1 puszka kukurydzy

Około 0,5 kg kiszonych ogórków

1 duży słoik majonezu

1 łyżka musztardy zwykłej

Sól

Pieprz

Przygotowania rozpoczynamy od ugotowania jajek oraz ziemniaków. Nieobrane ziemniaki, całkowicie zalane wodą, gotujemy około 30 min. Gdy są już miękkie, odlewamy wodę i zostawiamy je do ostudzenia.

W międzyczasie kroimy ogórki kiszone na małe kosteczki, a groszek, marchewkę i kukurydzę odcedzamy w durszlaku. Jajka ugotowane na twardo obieramy i również kroimy w drobną kostkę, tak samo postępujemy z ugotowanymi wcześniej ziemniakami. Przy takiej ilości składników przygotujmy dużą miskę bądź garnek kilkulitrowy.

Wszystkie składniki wrzucamy do misy, doprawiamy niewielką ilością soli (pamiętajmy, że majonez jest słony) oraz pieprzem (według uznania). Dodajemy do mieszanki około ¾ słoika majonezu oraz musztardę. Całość mieszamy, na końcu próbujemy, czy smak jest właściwy, jeśli czegoś brakuje, dodajemy przyprawy. Jeśli sałatka jarzynowa wydaje się być sucha, wystarczy dołożyć odrobinę majonezu.

Jest to zupełna podstawa sałatki. Czasem dodaje się selera, pietruszki, czy nawet jabłka, w niektórych domach rezygnuje się z dodania kukurydzy. Wiele zależy więc od naszych przyzwyczajeń smakowych, jednak podstawą sałatki zawsze jest ziemniak, jajko, groszek oraz marchewka.

Tak przygotowaną sałatkę jarzynową wykładamy do salaterek, dla efektu przyozdabiamy jajkiem i natką pietruszki. Tradycyjna, wigilijna potrawa przypadnie do gustu zaproszonych gości.

Comments

comments

143
Komentarze
Sonda

Czy należysz do lokalnego Klubu Seniora??

Loading ... Loading ...