Przepis świąteczny – Ryba po grecku na wigilijnym stole

Redakcja IUVENIS - 14.12.2017
4

Przepis świąteczny - Ryba po grecku na wigilijnym stole

Tuż przed Wigilią zawsze mamy najwięcej pracy. Ilość kulinarnych popisów jest zazwyczaj wprost proporcjonalna do liczby gości przy wigilijnym stole. Warto zaserwować zatem coś pysznego, co jednocześnie przygotujemy w łatwy i szybki sposób.


Ryba po grecku jest jedną z potraw, które jednocześnie dostarczają świetnych wrażeń smakowych, ale i są proste w przygotowaniu. Walory zdrowotne są także jednym z argumentów, dla których warto zastosować ten przepis. Będziemy potrzebować:

na rybę:

500 g filetów rybnych rozmrożonych, np. morszczuk albo mintaj

kilka łyżek mąki bądź bułki tartej

sól, pieprz

olej do smażenia

na sos:

2 marchewki (około 160 g)

1 pietruszka (około 50 g)

cebula (około 100 g)

3 łyżki koncentratu pomidorowego (100 g)

1/2 szklanki wody (125 ml)

sól, pieprz, papryka ostra

niepełna łyżka soku z cytryny

szczypta cukru

około 4 łyżek oleju do smażenia

Przygotowania zaczynamy od sosu, jednak należy pamiętać, aby wcześniej przygotować rybę do rozmrożenia. Najpierw drobno kroimy cebulę, a następnie oczyszczamy i ścieramy na tarce marchewkę oraz pietruszkę. Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę, a po około 3 minutach dodajemy starte warzywa. Wszystko zalewamy wodą i pod przykryciem dusimy na małym ogniu przez około 15 min. Gdy już warzywa będą miękkie, dodajemy koncentratu pomidorowego, przyprawy, sok z cytryny oraz cukier. Dusimy wszystko razem jeszcze przez około 3 minuty aż do uzyskania właściwej konsystencji. Jeśli zdarzy się, że sos będzie zbyt suchy, możemy dodać odrobinę wody. Musi on jednak zachować odpowiednią gęstość.

Czas na rybę

Gdy sos stygnie, możemy zająć się przygotowaniem ryby. Gdy jest już rozmrożona, delikatnie ją obmywamy, a następnie osuszamy. Najlepsze do tego będą ręczniki papierowe lub świeża, kuchenna ściereczka. Następnie kroimy filety na mniejsze kawałki tak, aby każdy można było bez problemu nałożyć przy podawaniu. W zależności od naszych upodobań, obtaczamy rybę w mące bądź bułce tartej, wymieszanej z przyprawami. W międzyczasie rozgrzewamy olej. Gdy filety są już obtoczone, wrzucamy je na patelnię, po czym smażymy do uzyskania złotego koloru z obydwu stron. Wtedy możemy już ściągnąć rybę z patelni.

Teraz wystarczy przełożyć wszystko na półmisek. Na spód dajemy cienką warstwę sosu, na której następnie układamy filety. Na koniec przykrywamy je pozostałym sosem, a całość przyozdabiamy. Zaletą ryby po grecku jest to, że możemy ją przygotować na dzień przed Wigilią, a jej smak zyska wtedy jeszcze bardziej na wartości. Możemy ją również podawać na ciepło i na zimno.

źródło: wikimedia commons

Comments

comments

4
Komentarze
Sonda

Czy należysz do lokalnego Klubu Seniora??

Loading ... Loading ...