Przepis świąteczny – szarlotka na kruchym cieście

Redakcja IUVENIS - 19.12.2017
141

Przepis świąteczny – szarlotka na kruchym cieście

Wśród wigilijnych pyszności nie może zabraknąć czegoś na deser. W tej roli wyśmienicie sprawdzają się ciasta, w szczególności szarlotka.


Jednym z najlepszych świątecznych przepisów jest szarlotka na kruchym cieście.  Do jej przygotowania potrzebujemy:

Blacha (prostokątna 18×22 cm, lub okrągła średniej wielkości)

Papier do pieczenia

Na ciasto:

400 g mąki pszennej

200 g masła

70 g cukru pudru

3 żółtka

1 łyżka śmietany 12%

1 łyżeczka cukru waniliowego

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Odrobina soli

Na piankę:

3 białka

2 łyżki cukru pudru

Mus jabłkowy:

700 g antonówek lub innego, podobnego rodzaju jabłek

1 łyżka wody

2 łyżki cukru

Odrobina soku z cytryny

Opcjonalnie 0,5 łyżeczki cynamonu

Pieczenie rozpoczynamy od przygotowania ciasta kruchego. Na stolnicę wysypujemy mąkę, w jej środku robimy zagłębienie na masło. Następnie siekamy nożem masło z mąką tak, aby je delikatnie wymieszać. Można to również zrobić dłonią, choć masło pod wpływem ciepła zacznie się do niej przylepiać.  Znów na środek dodajemy pozostałe składniki, po czym delikatnie łączymy je palcami. Następnie zagniatamy powoli ciasto do środka (żeby nie wypłynęły składniki) do momentu uzyskania jednolitej masy. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do wysypanej mąką miski, przykrywamy szmatką kuchenną i wstawiamy na godzinę do lodówki.

Przygotowanie jabłek

Zaczynamy od obrania jabłek i pokrojenia ich w grubą kostkę. Aby zachowały swój kolor (po obraniu szybko ciemnieją) skraplamy je odrobiną soku z cytryny. Następnie przekładamy jabłka do garnka i zalewamy je wodą. Dodajemy do całości cukier i prażymy na wolnym ogniu około 15 minut. Niektóre jabłka się rozpadną, ale zostaną również większe kawałki. Tak przyrządzone jabłka przekładamy do miseczki, opcjonalnie dodajemy cynamonu i pozostawiamy do wystudzenia.

Wracamy do ciasta, które po godzinie wyciągamy z lodówki. Odcinamy ¼ masy nożem i wkładamy z powrotem do lodówki, tę część wykorzystamy do przykrycia białka na koniec. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy do wielkości formy do pieczenia na posypanej stolnicy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a na nim umieszczamy rozwałkowane ciasto. Aby zachowało właściwy wygląd po upieczeniu nakłuwamy je gęsto nożem bądź wykałaczką. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza, a formę do pieczenia układamy na środkowym poziomie piekarnika. Pieczemy przez 30 minut bez termo obiegu z grzaniem od góry i dołu, aby ciasto równomiernie się zarumieniło.

Pod koniec pieczenia (około 20-25 minut) przygotowujemy piankę – miksujemy białka bądź ubijamy trzepaczką, a następnie dodajemy cukier puder, jeszcze chwilę mieszając. Piana jest gotowa w momencie, kiedy nie wypada z miski, nawet jeśli odwrócimy ją do góry nogami – musi być sztywna. Pozostałe ciasto wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy na rozmiar blachy.

W tym momencie wyciągamy ciasto z piekarnika i nakładamy na nie wcześniej uprażone jabłka. Na nich umieszczamy ubitą pianę, a na pianę układamy rozwałkowane, pozostałe ciasto. Wkładamy całość z powrotem do rozgrzanego piekarnika (tak jak wcześniej) i pieczemy jeszcze przez około 25 minut.

Szarlotka jest gotowa. Możemy ją przyozdobić posypką z cukru pudru, która skojarzy się gościom ze śnieżnym puchem. Smak z pewnością przypadnie im do gustu, a szarlotka na wigilijnym stole idealnie będzie współgrać z wieczorną kawą.

Comments

comments

141
Komentarze
Sonda

Czy należysz do lokalnego Klubu Seniora??

Loading ... Loading ...