Przepis świąteczny – tradycyjna kutia na wigilijnym stole

Redakcja IUVENIS - 22.12.2017
168

Przepis świąteczny – tradycyjna kutia na wigilijnym stole

Jedną z tradycyjnych potraw wigilijnych na stołach wschodnich narodów jest kutia. Jej wyjątkowy smak w wielu domach kojarzy się ze świąteczną atmosferą.


Tradycja tej potrawy pochodzi już z czasów słowiańskich i jest obecna na stołach ukraińskich, rosyjskich, litewskich oraz polskich. Przy wschodniosłowiańskiej wieczerzy świątecznej była jednym z przysmaków przygotowanych z darów natury, zebranych w ciągu roku. Tradycyjna kutia obroniła się w kulturze chrześcijańskiej i jest nadal obecna w świąteczny wieczór.

Tak jak sałatka jarzynowa, tak i kutia jest potrawą, którą można przygotować na wiele sposobów. W naszym przepisie potrzebujemy:

  • 1 szklanka pszenicy bez łusek
  • 1 szklanka maku niebieskiego
  • 0,5  szklanki płynnego miodu
  • 10 dag orzechów włoskich (można dodać też orzechy laskowe)
  • 5 dag rodzynek
  • 1 laska wanilii
  • inne bakalie według własnego uznania, np. migdały, daktyle, figi.

Pierwszym krokiem jest namoczenie pszenicy w zimnej wodzie, najlepiej na całą noc. Gdy już zmięknie, wrzucamy ją do garnka i zalewamy około 2 litrami wrzątku. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez około godzinę. Należy zwracać uwagę, czy ziarna się nie rozgotowały. Po ugotowaniu pszenicę odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia.

W międzyczasie możemy zająć się makiem. Płuczemy go i zalewamy wrzącą wodą, po czym wstawiamy jak pszenicę na gaz. Tutaj trzymamy go do zagotowania, po czym zostawiamy go na kilka godzin. Dopiero potem odsączamy go i mielimy 2-3 razy za pomocą sitka o drobnych oczkach. W tym samym czasie płuczemy rodzynki i zalewamy ciepłą wodą. Trzymamy je w niej przez około 20 min, po czym dokładnie odsączamy. Orzechy prażymy w piekarniku, następnie siekamy na drobne kawałeczki. Jeśli dodajemy migdały, to należy je wcześniej sparzyć we wrzątku, po czym obrać ze skórki i posiekać. Dodając daktyle oraz figi wystarczy je drobno pokroić.

Gdy już mak, pszenica oraz bakalie są gotowe, rozcinamy laskę wanilii i delikatnie wybieramy czubkiem noża ziarenka. Na koniec wszystko mieszamy w jednej misce wraz z miodem. Tak powstaje kutia. Jej słodki, przyjemny smak, a także duża wartość odżywcza to świetny pomysł na świąteczny stół.

Comments

comments

168
Komentarze
Sonda

Czy należysz do lokalnego Klubu Seniora??

Loading ... Loading ...