Przepis świąteczny – wigilijna kapusta z grzybami

Redakcja IUVENIS - 18.12.2017
72

Przepis świąteczny – wigilijna kapusta z grzybami

Kolejną potrawą wigilijną, która dosyć często gości na polskich stołach, jest kapusta z grzybami. Dzięki tradycyjnej recepturze jej smak zachwyca, a zapach, niezwykle intensywny, przyjemnie rozchodzi się po kuchni.


Jak w przypadku każdej potrawy, nie tylko wigilijnej, są różne sposoby jej przygotowania. Jednak minimalizm przy świątecznym stole jest w cenie, biorąc pod uwagę ilość przysmaków. Kapusta z grzybami jest więc pyszną i prostą potrawą, którą przygotujemy z:

1 kg kiszonej kapusty

50-100 g suszonych grzybów

0,5 l wody (można dodać więcej tak, aby zamoczone grzyby swobodnie pływały)

1 cebuli

Majeranku

2 listków laurowych

5 ziaren ziela angielskiego

0,5 łyżeczki curku

Sól

Pieprz

Do smażenia:

Olej

50 g masła

Zaczynamy od odsączania kapusty kiszonej, zostawiamy ją na jakiś czas w durszlaku do odcedzenia. W tym samym czasie nasączamy oczyszczone, suszone grzyby w wodzie i zostawiamy je na kilka godzin. Gdy już woda zabarwi się na brązowo, gotujemy tę samą wodę z grzybami przez około 35 min, aż zrobią się miękkie. Po tym czasie odcedzamy grzyby, pozostawiając je do ostygnięcia. Wodę z gotowania zostawmy – przyda się do przyrządzenia kapusty.

Teraz przechodzimy do kolejnego etapu. Kiszoną kapustę kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do garnka. Zalewamy wodą z grzybów oraz dodajemy odrobinę czystej wody. Kapusta nie może być całkowicie zalana, powinna odrobinę wystawać. Teraz dodajemy przyprawy wraz z listkami laurowymi i zielem angielskim. Wstawiamy całość na około 30-35 minut na gaz, od czasu do czasu mieszając. Jeśli w trakcie gotowania odparuje woda, dolewamy jej odrobinę.

Gdy kapusta się gotuje, możemy zająć się w międzyczasie cebulą. Kroimy ją drobno, po czym wrzucamy na rozgrzaną patelnię na masło. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy wcześniej przygotowane grzyby, a całość smażymy przez kilka minut. Tak przygotowane warzywa dodajemy pod koniec gotowania do kapusty, po czym jeszcze przez około 10 minut trzymamy ją na gazie. Na koniec sprawdzamy smak, jeśli czegoś brakuje, dodajemy według uznania przypraw.

Kapusta z grzybami najlepiej smakuje na ciepło, a jak każda potrawa, z każdym dniem nabiera lepszego smaku. Jej odgrzanie to zaledwie parę minut, które zyskujemy w trakcie przygotowań przed Wigilią. Goście z pewnością docenią włożoną pracę, a smak przypadnie im do gustu.  Kapustę możemy wyłożyć na półmisek, przyozdabiając ją natką pietruszki.

wikimedia commons

Comments

comments

72
Komentarze
Sonda

Czy należysz do lokalnego Klubu Seniora??

Loading ... Loading ...