Przepis świąteczny – wigilijna zupa grzybowa

Redakcja IUVENIS - 21.12.2017
184

Przepis świąteczny – wigilijna zupa grzybowa

Tym razem na wigilijny stół trafia przepis Pana Łukasza Wróbla, który jest wyśmienitym szefem kuchni restauracji Cucina na warszawskim Wilanowie. Pyszna zupa grzybowa jest kolejną propozycją wśród dwunastu świątecznych potraw.


Pan Łukasz, który regularnie aktualizuje menu w restauracji, bawiąc się smakami z wyśmienitą finezją, podzielił się swoim przepisem na zupę grzybową. Jak czytamy na blogu ekuchareczka.pl, można ją podawać z uszkami i śmietaną, makaronem, czy też tortelini z szynką parmeńską. Do przygotowania zupy potrzebujemy:

  • 100 g suszonych borowików
  • 3 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • gałązka rozmarynu lub 2 gałazki tymianku ( opcjonalnie)
  • pół łyżeczki papryki suszonej
  • 50 ml żubrówki
  • wino białe 100ml
  • sos sojowy ciemny ( lub grzybowy) do smaku

Przygotowania rozpoczynamy od grzybów – namaczamy je we wrzątku, po czym pozostawiamy na całą noc. Następnego dnia będą już miękkie, wyławiamy je, drobno kroimy i płuczemy. Wywar zostawmy do dalszych czynności. Teraz kroimy cebulę w tzw. pół piórka (dzielimy ją na pół i wykrajamy krążkami). Wrzucamy na rozgrzaną oliwę i smażymy do momentu uzyskania złotego koloru. Dorzucamy następnie posiekany czosnek oraz grzyby, a całość smażymy jeszcze przez około 2 minuty. Na koniec dosypujemy pół łyżeczki papryki czerwonej i zalewamy białym winem.

Po około 7 minutach, gdy alkohol wyparuje, przelewamy wywar z moczonych grzybów i złożoną trzy razy pieluchę tetrową. Czekamy, aż całość się zagotuje, po czym dodajemy 50 ml żubrówki. Bez obaw, goście pozostaną trzeźwi, gdyż alkohol pod wpływem ciepła wyparuje. Tak przygotowany wywar gotujemy przez około 20 minut, na koniec doprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem. Dodajemy także kilka kropel ciemnego sosu sojowego bądź grzybowego. Dla smaku, jeśli ktoś lubi, możemy dodać rozmaryn lub tymianek.

Zupa jest już gotowa. Pyszne smakuje w wersji na ciepło, którą możemy zaserwować gościom w wigilijny wieczór. Jej smak, dzięki tej recepturze, będzie niezwykle intensywny, a zapach grzybów rozniesie się po całej kuchni.

 

Comments

comments

184
Komentarze
Sonda

Czy należysz do lokalnego Klubu Seniora??

Loading ... Loading ...