Słodko i zdrowo, czyli za co cenimy miód

Redakcja IUVENIS - 08.11.2017
268

Słodko i zdrowo, czyli za co cenimy miód

Właściwości zdrowotne miodu są znane nie od dziś, choć nie zawsze potrafimy konkretnie określić, w jaki sposób ta substancja wspiera nasz organizm. Miód, oprócz swoich właściwości antybakteryjnych, posiada wiele wartości odżywczych, ważnych dla naszego zdrowia.


Mówiąc ogólnikowo, miód wzmacnia serce, ożywia nasz umysł, ale też obniża poziom stresu. Ma również właściwości antybakteryjne, nieraz działa lepiej niż antybiotyki. Pozytywnie wpływa też na trawienie – rozcieńczony miód, podany na zimno, działa przeciwbiegunkowo, zaś podgrzany, o większej gęstości, zwalcza zaparcia i poprawia trawienie. A to nie jedyne zalety tego słodkiego przysmaku.

Najważniejsze są enzymy

Pochodzące głównie z gruczołów ślinowych pszczół enzymy są odpowiedzialne za wartość antybakteryjną miodu. Zawarty w nim nadtlenek wodoru jest substancją o właściwościach bakteriostatycznych (hamujące rozwój mikroorganizmów). Kolejnymi substancjami, działającymi antybiotycznie, są lizozym, inhibina oraz apidycyna. Te enzymy walczą z mikroorganizmami, takimi jak prątki gruźlicy, rzęsistka pochwowego, czy gronkowce i paciorkowce.

Mikroelementy dla zdrowia

Miód jest też źródłem takich mikroelementów jak potas, chlor, fosfor, magnez, wapń czy żelazo. Zawiera również molibden (jeden z najrzadziej występujących pierwiastków na Ziemi), mangan i kobalt. Jako źródło witamin dostarcza do naszego organizmu witaminy A, B1, B2,B6, B12 oraz witaminę C, wzmacniającą odporność. Oprócz tego w jego składzie znajdują się także kwas foliowy, pantotenowy oraz biotyna, która m.in. stabilizuje poziom glukozy we krwi. Miód jest więc odpowiednim suplementem również dla cukrzyków, oczywiście pod odpowiednią kontrolą diabetyka.

W trosce o serce i mózg

Miód wpływa pozytywnie na nasze serce, nie tylko osładzając smutki, ale też dostarczając właściwych składników do naszego organizmu. A to za sprawą acetycholiny, czyli tzw. neuroprzekaźnika, który wzmacnia wydolność mięśnia sercowego. Ten związek organiczny wpływa również na pracę umysłu i wzmacnia obszary, odpowiedzialne za skupianie uwagi czy długoterminowe planowanie. To potwierdza, że seniorzy tym bardziej powinni wprowadzić miód na stałego swojej diety.

Dodatkowym składnikiem, który także pozytywnie wpływa na serce, jest potas. Nadaje on naszemu sercu właściwy rytm, a w czasie wysiłku fizycznego wzmaga skurcze mięśnia sercowego. To powoduje lepsze dotlenienie organizmu.

Właściwości lecznicze miodu w wielkim skrócie:

– pomaga w leczeniu wrzodów żołądka

-obniża ciśnienie tętnicze krwi

– hamuje procesy miażdżycowe

– działa przeciwbiegunkowo

– wspomaga trawienie i, podany w odpowiedniej formie, zwalcza zaparcia

– działa nasennie i obniża poziom kortyzolu

– pobudza do pracy mózg (za co odpowiada również glukoza)

– pomaga w leczeniu wątroby i dróg żółciowych

– pomaga w przeziębieniach i chorobach gardła

Z pewnością miód posiada jeszcze wiele właściwości prozdrowotnych. Faktem jest, że pozytywnie wpływa na nasz organizm, poprawiając jego funkcjonowanie w wielu aspektach. Jest niezwykle pomocy dla seniorów, gdyż wspomaga pracę mięśnia sercowego oraz mózgu, poprawiając umiejętność skupienia się. Warto więc zamienić chociażby cukier w herbacie na miód, co wpłynie pozytywnie na nasze zdrowie.

Comments

comments

268
Komentarze
Sonda

Czy należysz do lokalnego Klubu Seniora??

Loading ... Loading ...