Superfoods dla 50 latka

Redakcja IUVENIS - 19.07.2017
147

Superfoods dla 50 latka

Tym bardzo popularnym obecnie terminem nazywamy żywność wyjątkowo wartościową dla diety człowieka i bogatą w wartości odżywcze. Nie są to jednak tylko drogie składniki znane z blogów fit, ale i łatwo dostępne produkty, którymi możemy urozmaicić swoją dietę.


Jakie są najpopularniejsze superfoods dla 50 latków?

Pomidory

Składnik aktywny: likopen

Zmniejsza on ryzyko występowania chorób serca, rozwoju nowotworów: prostaty i układu pokarmowego, wspomaga zdrowie kości. Likopen jest pigmentem odpowiedzialnym za kolor warzywa, ale jego rola jest znacznie większa. Badania wykazały, że jego obecność w diecie dobrze wpływać na układ kostny u kobiet w okresie menopauzy.

Jagody

Składnik aktywny: antocyjany

To nie tylko naturalny barwnik odpowiedzialny, za ciemnoniebieski kolor owoców, ale jest to też silny przeciwutleniacz. Jagody mają zbawienny wpływ na trawienie, a to za sprawą bogatej ilości błonnika. Są też dobrym źródłem witaminy C. Jagody zmniejszają ryzyko zawału, niektóre badania pokazują, że mogą pozytywnie wpływać na pamięć i nasze zdolności uczenia się.

Cynamon

Składnik aktywny: hydroksychalkon

Ten składnik posiada podobne działanie jak insulina, czyli aktywuje receptory na powierzchni komórek, co umożliwia dostarczenie im glukozy. Składniki aktywne cynamonu wzmacniają funkcje mózgu w zakresie przetwarzania poznawczego i reakcji wzrokowo-motorycznych. Codzienne spożycie tego produktu powoduje zmniejszenie poziomu cholesterolu oraz cukru we krwi o 20-30%.

Jarmuż i rośliny o ciemnozielonych liściach

Składnik aktywny: karotenoidy

Warzywa zielono listne są doskonałym źródłem witaminy A oraz karotenoidów takich jak: beta karoten, luteina i zeaksantyna, które są przeciwutleniaczami wspomagającymi zapobieganie rozwojowi chorób nowotworowych. Ponadto są bogate w witaminy wspierające odporność naszego organizmu.

Produkty bogate w kwasy Omega-3

Składnik aktywny: kwasy tłuszczowe Omega 3

Dla osób niebędących na diecie wegetariańskiej i wegańskiej źródłem kwasów Omega 3 mogą być przede wszystkim ryby: łosoś, sardynki i tuńczyk. Dla roślinolubnych badacze proponują urozmaicenie diety o orzechy włoskie, nasiona, dyni, chia, lnu. Kwasy tłuszczowe Omega 3 doskonale wpływają na pracę mózgu, mają działanie przeciwnowotworowe i spowalniają starzenie się komórek.

Na podstawie: www.aarp.org

 

Comments

comments

147
Komentarze
Sonda

Czy należysz do lokalnego Klubu Seniora??

Loading ... Loading ...