Suplementy niezbędnym składnikiem diety seniora

Informacja prasowa - 13.11.2017
294

Suplementy niezbędnym składnikiem diety seniora

Niedożywienie i zmiany, które zachodzą w organizmie wraz z upływem czasu, a także warunki środowiskowe w jakich żyjemy, sprawiają, że suplementacja w wieku senioralnym jest niezbędna. Konieczne są jednak rekomendacje, które pomogą seniorom zdecydować, jakie preparaty powinni stosować – do takich wniosków doszli eksperci podczas debaty „Suplementy w diecie seniora w opinii lekarzy i naukowców”, zorganizowanej przez Federację Suplementów.


Jednym z największych problemów osób w wieku podeszłym jest niedożywienie. Wynika to m.in. z upośledzenia wchłaniania w przewodzie pokarmowym, które pogłębia się wraz z wiekiem.

Po części to naturalne zjawisko, bo starzejący się organizm jest coraz mniej sprawny, ale z drugiej strony to stan chorobowy, który wymaga wsparcia. Suplementacja dedykowana osobom w wieku podeszłym, która składa się ze zwiększonej ilości witamin i minerałów to jeden ze sposobów zaradzenia tej sytuacji – uważa specjalista zdrowia publicznego prof. Bolesław Samoliński, kierownik Zakład Alergologii i Immunologii Klinicznej Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, przewodniczący Koalicji na rzecz Zdrowego Starzenia.

Nie bez znaczenia jest fakt, że 70 proc. osób w wieku podeszłym to osoby samotne, które prowadzą jednoosobowe gospodarstwa domowe. Sposób ich odżywiania odbiega od standardów. Jak zauważa prof. Samoliński:

To efekt spadku aktywności życiowej, za który niemal w 50 proc. odpowiada depresja. A to oznacza brak motywacji do codziennego funkcjonowania. Wraz z nią pojawia się problem niedoborów żywieniowych wynikający z ubogiej diety.

Niepokojące dane

Dane zebrane przez naukowców Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego wykazują, że częstość występowania niedożywienia wśród starszych hospitalizowanych pacjentów sięga 30-65 proc., a wśród mieszkających w domach opieki 25-60 proc. Także u osób mieszkających w domach rodzinnych obserwuje się zjawisko niedożywienia i sięga ono nawet 32 proc.

Na niedożywienie u osób starszych wpływa wiele czynników. Po pierwsze wraz z wiekiem zmienia się skład naszego organizmu – w wyniku zmian metabolicznych tracimy tkankę kostną, masę tkanki mięśniowej, zmniejsza się procentowy udział tkanki tłuszczowej, a nawet tak podstawowy skład naszego organizmu, jakim jest woda, z wiekiem maleje – wymienia dr Przemysław Rzodkieiwicz p.o. kierownika Zakładu Gerontologii i Zdrowia Publicznego w Narodowym Instytucie Geriatrii Reumatologii i Rehabilitacji.

Dodałbym do tego bakterie jelitowe, których skład wraz z wiekiem radykalnie się zmienia, a to one w znacznym stopniu decydują o dostępności składników odżywczych, które spożywamy, potęgując zaburzenia odżywienia. Z badań przeprowadzonych przez Amerykanów wynika, że niewłaściwa dieta jest głównym czynnikiem odpowiadającym za zwiększoną śmiertelność, ważniejszym nawet od palenia! – mówi dr Igor Łoniewski z Zakładu Biochemii i Żywienia Człowieka Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego.

Mniejsza aktywność wpływa na trawienie

Za zmianami w strukturze naszego ciała idą zmiany związane z codzienną aktywnością. Dr Rzodkiewicz tłumaczy, że:

Mniejsza masa mięśniowa sprawia, że zmniejsza się aktywność fizyczna, seniorzy pokonują mniejsze dystanse, a tym samym mają mniejsze zapotrzebowanie energetyczne przez co nie odczuwają pewnych zmian, np. hormonalnych, które powodują mniejsze wydzielanie śliny. Ten wydawałoby się mało istotny fakt sprawia, że pokarm jest gorzej trawiony, a tym samym ilość dostarczanych substancji odżywczych jest mniejsza pomimo dostarczania tej samej ilości pokarmu.

Niedożywienie wpływa też na procesy fizjologiczne, związane z przewodem pokarmowym – z jednej strony obserwujemy zaparcia, które wynikają z nadużywania leków przeczyszczających, z drugiej biegunki związane z zaburzeniami wytwarzania hormonów przez trzustkę.

Nie bez znaczenia są też częste w wieku podeszłym zaburzenia psychiczne, które wpływają na zmianę zachowania, w tym także na regularność spożywania pokarmów. Do tego dochodzi nierzadkie uszkodzenie zmysłu smaku czy powonienia przez co pokarmy stają się mniej atrakcyjne. Kiedy dodamy do tego ograniczenia ekonomiczne, które sprawiają, że wielu seniorów oszczędza na jedzeniu oraz brak wiedzy jak się zdrowo odżywiać nie ma się co dziwić, że problem niedożywienia w tej grupie wiekowej występuje tak często – uważa specjalista Instytutu Geriatrii.

 

Czego brakuje seniorom

W konsekwencji zespołu złego wchłaniania i niedożywienia u osób w wieku podeszłym stwierdzamy niedobór pierwiastków, które wpływają na jakość skóry, paznokci, włosów. Osłabia się ich odporność, pogarsza ogólny dobrostan. Jak podkreśla prof. Samoliński:

 Niedobór witaminy D wśród naszych rodaków stwierdzamy na poziomie 90 proc., a w wieku podeszłym niemal 100 proc.! W naszej strefie geograficznej jest zbyt małe nasłonecznienie, na dodatek u ludzi w podeszłym wieku spada zdolność wytwarzania tej witaminy, a w formie diety nie jesteśmy w stanie uzupełnić tych braków.

Tymczasem wpływ witaminy D na nasze zdrowie jest trudny do przecenienia – odpowiada za częstość występowania infekcji, zachorowalność na nowotwory, a najnowsze badania sugerują nawet jej związek z chorobą Alzheimera.

Podobna sytuacja dotyczy magnezu. Prof. Jacek Szaflik podczas debaty zwrócił uwagę na fakt, że brak tego składnika w naszym pożywieniu zwiększa prawdopodobieństwo wystąpienia depresji oraz powoduje spadek aktywności. Zwrócił on również uwagę, jak ważna dla wzroku seniora jest zbilansowana dieta. Ważnymi substancjami są karotenoidy oraz kwas omega 3. Z kolei prof. Samoliński podkreślił, że choć suplementy diety nie zniwelują chorób cywilizacyjnych, to jednak dla osób starszych suplementowanie diety wydaje się wręcz niezbędne. Należy też zwrócić uwagę na możliwości wchłaniania oraz fakt, że niektóre składniki diety wchodzą ze sobą w niekorzystne korelacje. Przykładowo magnez utrudnia wchłanianie wapnia. Wspomina o tym dr Krzysztof Błecha, internista i specjalista rehabilitacji medycznej.

Zalecana rozwaga

Choć suplementacja ma wiele udowodnionych korzyści, zaledwie 20 proc. osób, które po nią sięgają, przyznaje się do tego. To problem wynikający z niechęci środowiska medycznego do tych preparatów.

Stworzyła się wokół nich zła atmosfera. A przecież dieta od lat jest elementem leczenia. Trzeba to odkłamać, bo ze względu na niską jakość produktów spożywczych nie jesteśmy w stanie dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych składników. Nie będziemy przecież zjadać ogromnej ilości szpinaku, aby uzupełnić luteinę. Obok tradycyjnego leczenia trzeba, więc zalecać suplementację – uważa dr Błecha. Ale jak podkreśla – trzeba to robić bardzo rozważnie. Wiele osób w starszym wieku zażywa np. blokery pompy protonowej (stosowane w refluksie, zgadze i chorobie wrzodowej), które podwyższają PH żołądkowe. Powoduje to mnóstwo problemów zdrowotnych – zaburzenia wchłaniania żelaza, wapnia, witaminy B12, B6, magnezu. Ich konsekwencją może być osteoporoza albo anemia. Suplementowanie wymaga rozwagi.

Są sytuacje, w których suplementacja jest wręcz niezbędna w związku z zażywaniem niektórych leków. Jak wyjaśnia dr Igor Łoniewski:

Diuretyki (leki moczopędne) stosowane w leczeniu nadciśnienia tętniczego mogą natomiast niebezpiecznie obniżyć poziom potasu w organizmie. Z kolei glikokortykosteroidy, stosowane w leczeniu astmy i przewlekłej obturacyjnej choroby płuc, zmniejszają poziom wapnia w organizmie.

Konieczne rekomendacje

Zgromadzeni eksperci zgodnie uznali, że konieczne jest opracowanie rekomendacji wskazujących zarówno pacjentom, jak i lekarzom jakie suplementy powinny być stosowane przez seniorów w zależności od schorzeń na które cierpią oraz zażywanych leków. Powinien je opracować zespół, w którym oprócz lekarzy znajdą się także dietetycy oraz farmaceuci.

Irena Rej, prezes Izby Gospodarczej „Farmacja Polska” zwróciła także uwagę na konieczność działań edukacyjnych.

Rynek suplementów jest tak rozległy i przy tym trudny, że często sami lekarze nie orientują się jakie preparaty proponować chorym. To pomogłoby także w uporządkowaniu rynku suplementów, bo nie może być tak, że pacjenci swoją wiedzę o tym co przyjmować czerpią z reklam, myląc przy tym suplementy z lekami (kapsułki, tabletki).

Anna Mossakowska-Ziemniak – dyrektor generalny Federacji Suplementów zapewniła, że Federacja Suplementów planuje szeroką edukację społeczna na temat roli suplementów diety i jest to priorytet zrzeszonych w organizacji firm.

Comments

comments

294
Komentarze
Sonda

Czy należysz do lokalnego Klubu Seniora??

Loading ... Loading ...