Szałwia z korzyścią dla zdrowia – za co ją cenimy?

Redakcja IUVENIS - 12.01.2018
256

Szałwia z korzyścią dla zdrowia - za co ją cenimy?

Szałwia znana jest ze swych prozdrowotnych właściwości od tysięcy lat. Była używana przez znachorów, którzy wiedzieli, w jaki sposób wydobyć to, co w niej najlepsze.


Jak podaje Radio ZET, szałwia ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne, przeciwwirusowe, a także przeciwzapalne. Tak szerokie spectrum działania powoduje, że jest jednym z najbardziej cenionych ziół wspomagających nasz organizm. Najbardziej znanym gatunkiem jest szałwia lekarska, uprawiana w wielu rejonach świata. W Europie kwitnie w czerwcu i lipcu, wydzielając charakterystyczny, intensywny zapach.

W zielarstwie stosuje się liście szałwii i jej ziele, które służą do wytwarzania specjalnego olejku za pomocą destylacji z parą wodną. Tak powstały olejek nazywany jest dalmatyńskim. Zielarze i uzdrowiciele stosowali go w leczeniu bólu głowy, gardła, dolegliwości trawiennych czy miesiączkowych. Pomagała również w zaburzeniach psychicznych, takich jak problemy z pamięcią, czy w depresji.

Działanie szałwii

Liście szałwii zawierają olejek eteryczny, w skład którego wchodzą m.in. kwasy organiczne, witaminy B1, P, C, kamforę, karoten, czy też sole mineralne. To dzięki nim roślina ma tak szerokie zastosowanie w zapobieganiu, niwelowaniu bólów, czy leczeniu różnorakich objawów. Szałwia działa rozkurczowo, antyseptycznie (bakteriobójczo), przeciwcukrzycowo, uspokajająco, pomaga też ograniczyć potliwość. Działa dodatkowo przeciwwirusowo, wspomagając naszą odporność.

Wiele badań dodatkowo potwierdziło, że szałwia wspomaga pamięć, dlatego też np. w Wielkiej Brytanii była propagowana jako środek na zaburzenia pamięci  czy choroby neurodegeneracyjne. Jej dodatkowym atutem jest także działanie kojące w przypadku silnego stresu. Zawarte w niej związki poprawiają nastrój oraz zmniejszają niepokój, co działa uspokajająco na skołatane nerwy.

Szałwia a menopauza

W okresie menopauzy wiele kobiet boryka się z klimakterium, czyli poceniem się i uderzeniami gorąca. Regularne spożywanie szałwii pomaga załagodzić te objawy, przywracając równowagę organizmu. Można ją dodać do diety w formie suplementu diety, herbaty, czy np. dodatku do potraw. Szałwia świetnie sprawdza się w potrawach rybnych oraz przy owocach morza.

Dodatkowym atutem tej rośliny są silne związki przeciwzapalne (luteolina oraz kwas rozmarynowy), które hamują rozwój stanów zapalnych. Polecana jest więc m.in. dla osób borykających się z zapaleniem stawów. Naparem z szałwii można także płukać jamę ustną po zabiegach stomatologicznych, co zmniejsza ryzyko wystąpienia szkodliwych stanów zapalnych dziąseł. Wystarczy wymieszać olejek szałwiowy z wodą i powstałym roztworem płukać usta.

Przeciwwskazania w stosowaniu szałwii

Są jednak osoby, które nie powinny stosować szałwii. Należy oczywiście skonsultować się z lekarzem przed wprowadzeniem tej rośliny do swojej diety. Wiele zależy od historii medycznej, wagi oraz od ogólnego stanu zdrowia. Szałwia w zbyt dużej ilości może powodować uszkodzenia wątroby, czasem prowadzi do drgawek. Innymi skutkami ubocznymi mogą być zawroty głowy, bóle brzucha, czy nawet wymioty.  Aby uniknąć podobnych nieprzyjemności, należy skonsultować się z lekarzem i nie przesadzać z ilością szałwii w diecie.

Comments

comments

256
Komentarze
Sonda

Czy należysz do lokalnego Klubu Seniora??

Loading ... Loading ...