Tłusta dieta jednak zdrowa? Naukowcy z Wrocławia zaskoczeni wynikami badań

Redakcja IUVENIS - 04.12.2017
126

Tłusta dieta jednak zdrowa? Naukowcy z Wrocławia zaskoczeni wynikami badań

Choć od lat lekarze starają się zachęcić do zdrowego odżywiania i rezygnacji z tłustych, tradycyjnych potraw, może się okazać, że robią to niesłusznie. Naukowcy z Wrocławia przeprowadzili przełomowe badania, które pokazały, że tłusta dieta może być dla nas zdrowa.

Ochrona przed udarem

Masło, tłuste sery, czy też śmietana mają o dziwo pozytywny wpływ na nasz organizm. Przede wszystkim zmniejszają ryzyko wystąpienia udaru, co zaskoczyło nawet samych naukowców. Badacze z całego świata, wśród których znaleźli się też wrocławscy uczeni, przeprowadzili badanie na grupie niecałych 140 tys. osób z całego świata. Jak podaje gazetawroclawska.pl, naukowcy badali nawyki żywieniowe obywateli 25 krajów. Okazało się, że dotychczasowe przekonanie, że tłuszcze nasycone szkodzą i ich dzienna dawka nie powinna przekraczać 10% spożywanych kalorii, może być błędne. Sam prof. Andrzej Szuba, szef kliniki chorób wewnętrznych w szpitalu wojskowym przy ul. Weigla we Wrocławiu jest zaskoczony:

(…) Rekomendacja WHO mówi o tym, że ilość kalorii z nasyconych kwasów tłuszczowych nie powinna przekraczać poziomu 10 proc. spożywanych dziennie kalorii. Z naszych badań wynika, że jeżeli tych kalorii z kwasów nasyconych zjemy mniej niż 10 proc., to śmiertelność wzrasta. (…) Mało tego, większe spożycie kwasów nasyconych znajdujących się w maśle, tłustym mleku czy śmietanie wydaje się mieć działanie ochronne, np. przed udarem.

Badanie o nazwie PURE (Populations Urban Rural Epidemiological Study) może więc całkowicie zmienić nasze spojrzenie na dietę i dostarczane składniki odżywcze. Zaskakujące okazało się również to, że w badaniu nie udało się wykazać negatywnego wpływu spożywania czerwonego mięsa. Więcej, w populacjach, w których spożycie tego mięsa wynosi nawet pół kg dziennie na osobę (np. Argentyna), odnotowuje się mniejszy odsetek zawałów serca. Spożywanie jajek również działa pozytywnie ze względu na podwyższanie poziomu tzw. dobrego cholesterolu w organizmie. Dzięki jedzeniu jednego jajka dziennie zmniejszamy ryzyko wystąpienia zawału serca.

Coraz trudniej się zdrowo odżywiać

Z badania wynika jeszcze jedna ważna rzecz, widoczna na przykładzie spożywania ryb. Panuje powszechne przekonanie, że rybie mięso jest zdrowe, jednak nie wykazano jego nadzwyczajnych właściwości. Naukowcy zwrócili uwagę na fakt coraz większego zanieczyszczenia oceanów, ale także faszerowanie hodowlanych ryb antybiotykami, czy innymi substancjami, potencjalnie szkodliwymi. To wpływa na jakość jedzenia, które, jak widać na powyższym przykładzie, wpływa bardzo mocno na nasze zdrowie.

Z pewnością takie wspomaganie natury jak na przykładzie łososia hodowlanego ma miejsce też w hodowli innych zwierząt, ale i roślin. Wszelkie szkodliwe substancje, zatruwane przez środki pestycydowe i inne wytwory, dostają się do naszego organizmu. To wpływa na pogorszenie naszego stanu zdrowia oraz zwiększenie ryzyka występowania różnorakich chorób.

Jak Polacy wypadają na tle innych narodów?

Nie najgorzej, choć mogło być lepiej. Polscy obywatele są 5 najbardziej otyłym narodem w Europie. Z pewnością ma to związek z tradycyjną kuchnią oraz mniejszym ruchem, który nie został zakorzeniony w naszej świadomości społecznej. Stąd duża potrzeba edukacji nie tylko żywieniowej, ale również zdrowego stylu życia. Najzdrowszym narodem są Islandczycy oraz Włosi.

Comments

comments

126
Komentarze
Sonda

Czy należysz do lokalnego Klubu Seniora??

Loading ... Loading ...