Wino i ciemna czekolada poprawiają pracę mózgu

Redakcja IUVENIS - 10.10.2017
13

Wino i ciemna czekolada poprawiają pracę mózgu

Według przeprowadzonych badań przez niemieckich uczonych, wino i ciemna czekolada nie muszą szkodzić, a wręcz przeciwnie, nawet pomagają. Przeprowadzony eksperyment wykazał, że jeden ze składników, znajdujących się w obu rarytasach, wpływa pozytywnie na pracę mózgu.


Mowa o resweratrolu – związek organiczny zwiększa ilość połączeń nerwowych w mózgu, a co za tym idzie, poprawia pamięć krótkotrwałą. Jego wpływ najbardziej docenią seniorzy oraz osoby z nadwagą, gdyż to u nich zanotowano największą poprawę wyników. Osoby starsze docenią również ten składnik za ochronę przed chorobami wzroku oraz wpływ na poprawę widzenia. Kolejnym atutem jest spowolnienie procesów starzenia oraz zapobieganie powstawaniu zmarszczek. Wino, jak się okazuje, ma wiele zalet.

Badanie przeprowadzono na 23 osobach, które przez pół roku przyjmowały suplementy diety, zawierające resweratrol. Przed rozpoczęciem badania i zaraz po nim wolontariusze mieli wykonywany skan mózgu oraz brali udział w testach pamięci. Wyniki jednoznacznie pokazały poprawę.

Warto zatem pozwolić sobie na lampkę wina do obiadu oraz kawałek ciemnej czekolady na deser. Wszystko oczywiście dla zdrowia. Choć dla osób, które za winem nie przepadają, polecamy także winogrona, które również zawierają resweratrol.

Comments

comments

13
Komentarze
Sonda

Czy należysz do lokalnego Klubu Seniora??

Loading ... Loading ...