Zdrowa dieta dla seniora w Akademii Smaku Sokołów

Informacja prasowa - 07.11.2017
73

Zdrowa dieta dla seniora w Akademii Smaku Sokołów

Na kolejnych warsztatach w Akademii Smaku Sokołów, w wyjątkowej atmosferze Dworu Ziemiańskiego w Woli Suchożebrskiej, blogerzy wraz z bliskimi osobami poznawali zasady właściwego żywienia seniorów. Jak komponować codzienną dietę i jak radzić sobie z częstymi problemami żywieniowymi – na te pytania odpowiadała dietetyk Agnieszka Piskała.


Akademia Smaków Sokołów to inicjatywa marki, która ma na celu propagowanie zdrowego stylu życia. Poprzez liczne spotkania Sokołów zachęca do próbowania nowych smaków i pokazuje, jak wiele radości daje gotowanie.

Tym razem spotkanie dotyczyło żywienia seniorów, którzy mają szczególne wymagania dietetyczne. Właściwa dieta w zasadniczy sposób przyczynia się do utrzymania ich zdrowia, kondycji i dobrego samopoczucia. Jednocześnie osoby starsze często borykają się z wieloma problemami żywieniowymi. Poprzez porady i przepisy na stronie www.smakidobregozycia.pl, eksperci Akademii Smaku Sokołów edukują, jak sobie z nimi radzić oraz w jaki sposób seniorzy mogą komponować zdrową dietę na co dzień.

Wspólny czas – bezcenny

Tym razem uczestnikami spotkania byli blogerzy wraz z bliskimi osobami w wieku starszym. Wspólne gotowanie dało możliwość pogłębienia wiedzy i umiejętności, lecz również – zgodnie z ideą sokołowskiej Akademii – stało się okazją do czerpania radości ze wspólnie spędzonego czasu.

Potrawy przygotowane według przepisów szefa kuchni Sokołów – Dominika Moskalenko, dowiodły, iż w prosty sposób można przyrządzić oryginalne dania, które zaspokoją kulinarne i żywieniowe wymagania seniorów.

W pierwszej części spotkania dietetyk Agnieszka Piskała opowiedziała, na co w szczególny sposób zwracać uwagę w przypadku diety osób starszych. Przekonywała, że komponowanie jadłospisu seniora nie musi być trudne, a przestrzeganie określonych zaleceń w wydatny sposób poprawi jakość życia osób starszych. Duże zainteresowanie gości wzbudziła część dotycząca diety i interakcji z lekami. Każdy z uczestników mógł również skorzystać z indywidualnej konsultacji dietetycznej, połączonej z analizą składu ciała.

Wciąż nie każdy pamięta, że leków nie należy popijać kawą, herbatą, napojami mlecznymi, sokami czy alkoholem – mówi Agnieszka Piskała, dietetyk. – Istnieje też wiele innych ważnych zasad – na przykład nabiał jest zakazany w leczeniu antybiotykami, tetracyklinami i lekami na osteoporozę. Produktów pełnoziarnistych nie można z kolei spożywać z trójpierścieniowymi lekami na depresję i z naparstnicą (na arytmię i niewydolność serca). 

Nowe, zdrowe smaki

W części praktycznej warsztatów, goście wspólnie z szefem kuchni Sokołów, Dominikiem Moskalenko, przygotowali dania odpowiadające żywieniowym wymaganiom seniorów. Do ich przyrządzenia wykorzystane zostały między innymi produkty marki Sokołów, które na co dzień mogą stać się cennym komponentem diety osób starszych. Nowa linia warzywna „Z gruntu dobre” w prosty i wygodny sposób pozwoli urozmaicić codzienne menu i wzbogacić je w produkty roślinne. Produkty wolno gotowane – jak pulled pork – to wysokiej jakości mięso wstępnie przyrządzone, zamarynowane i długo gotowane w niskiej temperaturze. Co ważne dla osób starszych, są wyjątkowo proste w przygotowaniu – wymagają jedynie podgrzania w piekarniku. W menu warsztatów znalazły się: pierogi nadziewane Pastą z ciecierzycy „Z gruntu dobre” ze smażoną cebulą i młodymi liśćmi szpinaku, makaron razowy z sosem z Pasty z suszonych pomidorów „Z gruntu dobre”, wolno gotowana łopatka wieprzowa na puree z warzyw korzennych z sosem pieczeniowo-musztardowym.

Idealnym dopełnieniem wyjątkowej atmosfery tego jesiennego popołudnia stał się pokaz parzenia herbat BASILUR. Niezwykły smak i aromat cejlońskich herbat doskonale wpisał się w wyjątkową atmosferę spotkania, sprzyjając dyskusjom o dobrym życiu i przyjemności zdrowego jedzenia.

Chcieliśmy pokazać uczestnikom warsztatów, że wysokiej jakości gatunki herbat zapewniają unikalne wrażenia smakowe – mówi Robert Krygier z firmy Tea Brothers, wyłącznego dystrybutora Basilur Tea w Polsce. – Ważny jest również sposób parzenia – na przykład herbatę zieloną z dodatkami smakowymi należy parzyć w temperaturze poniżej 70°C. Ciekawym, a mało znanym sposobem, jest również parzenie herbaty „na zimno”, metodą cold brew, które – dla uzyskania najlepszego efektu – powinno trwać minimum 2 godziny.

Akademia Smaków Sokołów po raz kolejny weszła w świat praktycznego gotowania, które podnosi jakość życia. Wzbogacona dieta, dostosowana do naszego stanu zdrowia, w znaczący sposób wpływa na nasze samopoczucie i pozwala zniwelować nieraz nieprzyjemne objawy chorób. Dla seniorów szczególnie ważnym elementem jest zrównoważone żywienie, które dba o zachowanie witalności.

Comments

comments

73
Komentarze
Sonda

Czy należysz do lokalnego Klubu Seniora??

Loading ... Loading ...